Že jeseni poskrbimo za travnike in pašnike brez ščavja!
Logotip
09.09.2022
Nazaj

Že jeseni poskrbimo za travnike in pašnike brez ščavja!

Pleveli tekmujejo z zaželenimi travami in deteljami za prostor in hranila. Znižujejo kakovost travne ruše, povzročajo težave pri skladiščenju ter konzerviranju krme in vsebujejo strupene snovi, ki potencialno predstavljajo nevarnost zastrupitve pri živalih.
Problematike ščavja ne smemo zanemarjati saj lahko vsaka rastlina letno naredi tudi do 50.000 semen, ki ostanejo kaliva celo več kot 50 let.

Razlogov za povečanje rasti plevela na travnikih je veliko. Ekstremna vročina in suša, preglobok rez (pod 4,5 cm) pa tudi manjša intenzivnost uporabe, napake zaradi enostranskega gnojenja, nezadostni ukrepi košnje, prezračevanja, valjanja in drugih vzdrževalnih ukrepov povzročajo spremembe v populaciji travinja.

 

Slika: Primer ščavja/ topolistne kislice (Rumex obtusifolius) v sestoju travno deteljne mešanice

Nezaželene travniške rastline (pleveli) tekmujejo z dragocenimi travami in deteljami za prostor in hranila. Glede na pritisk plevela zadostujejo tudi obdelave posameznih rastlin, grudic ali delnih površin. V kolikor je zapleveljenost močnejša se tretira celotna površina.

Na uspešnost zatiranja močno vpliva čas uporabe glede na optimalno razvitost plevela. Optimalni čas za zatiranje nam najbolj problematičnega plevela kislice/ščavje (Rumex obtusifolius) je razvita rozeta. Ukrepi zatiranja plevela, ki se izvajajo pozno poleti ali jeseni, redno kažejo najboljši rezultat. Poleg tega se herbicidne učinkovine prenesejo v korenine, ko se hranila preusmerijo in nato delujejo trajno.

Slika: Optimalna velikost plevela topolistne kislice/ščavje (Rumex obtusifolius) ob zatiranju.
Priporočila za uporabo sredstva Grodyl®:
  • Po odkosu travinja, ko kislica/ščavje doseže razvoj rozete (slika zgoraj).
  • Uporaba 40–60 g/ha ob porabi vode 200–400 L.
  • Kadar zatiramo posamezna »gnezda«, uporabimo 2 g/10 L, pri čemer hektarski odmerek ne presega 60 g.
  • Uporaba v toplejšem delu dneva in ko nočne temperature na padejo pod ledišče.
  • Selektiven do metuljnic/detelje in lucerne.
  • Pozor: Kemično zatiranje plevela lahko povzroči večje praznine v sestoju. V kolikor je potrebno, sestoj obogatite z dosejevanjem.
Zakaj Grodyl®?
  • Selektiven – ne prizadene bele detelje in lucerne.
  • Učinkovit – zanesljivo zatira ščavje (rdeči odtenki listov so vidni 1–2 tedna po uporabi).
  • Kratka karenca – 7 dni za svežo krmo, 21 dni za seno.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.