Zatiranje ščavja na travnikih in pašnikih
Logotip
07.09.2021
Nazaj

Zatiranje ščavja na travnikih in pašnikih

Pleveli tekmujejo z zaželenimi travami in deteljami za prostor in hranila. Znižujejo kakovost travne ruše in vsebujejo strupene snovi, ki potencialno predstavljajo nevarnost zastrupitve pri živalih.

Ščavje najbolj množično vznika spomladi in jeseni. Vzrokov za prekomerno povečanje rasti plevela v travni ruši je veliko. Lahko je prevelika ali premajhna obremenitev površine, prepozna košnja, preglobok rez (košnja v živo, pod 4,5 cm). Razlog je lahko tudi prepozen začetek ali prehiter konec paše, pretirano gnojenje z gnojevko,… V travni ruši, kjer so velike preslege, ščavje kmalu razvije velike liste, preraste ostale rastline in jim odvzeme prostor, hranila, svetlobo in vodo. Pogost plevel je ščavje ali topolistna kislica (Rumex obtusifolius), ki znižuje kakovost travne ruše, povzroča pa tudi težave pri skladiščenju in konzerviranju krme.

Ščavje ali topolistna kislica

Večina rastlin iz rodu Rumex sp. vsebuje strupene snovi – oksalate, ki potencialno predstavljajo nevarnost zastrupitve pri živalih. Za uspešno zatiranje ščavja je ključno poznati značilnosti njegove rasti in razvoja. Zaradi globokih korenin, tudi več kot 2 m, lahko hranila in vodo črpa tudi iz globljih plasti tal. Posamezna rastlina lahko letno tvori več kot 50.000 semen. Semena nato kalijo še isto ali pa naslednje leto, nekatera propadejo, nekaj pa jih ostane v zemlji tudi več let in potem kalijo. Preventivni ukrep zatiranja ščavja je preprečevanje zapleveljenosti travne ruše. To dosežemo z dovolj gosto rušo, pravilno in pravočasno rabo in gnojenjem ter občasnim dosejevanjem.

Najučinkovitejše ščavje zatiramo s sistemičnimi herbicidi, kot npr. pripravek Grodyl®. Grodyl® vstopi v rastlino skozi liste in se prenese tudi v korenine, ki so ključne za uspešno zatiranje ščavja. Uporabljamo ga lahko skozi celo rastno sezono, najprimernejši čas za zatiranje pa je spomladi, po prvem odkosu in jeseni, od druge polovice avgusta do oktobra, odvisno od vremenskih razmer. Grodyl® poleg ščavja učinkovito zatira tudi druge pleveli. Karenca za svežo krmo in pašo je 7 dni ter 21 dni za seno. Učinkovito deluje pri visokih in nizkih temperaturah. Velika prednost pripravka Grodyl® je selektivnost za belo deteljo in lucerno.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.