Zatiranje krompirjeve plesni – Polyram DF in Revus
Logotip
05.05.2022
Nazaj

Zatiranje krompirjeve plesni – Polyram DF in Revus

Krompirjeva plesen (Phytophthora infestans) je najbolj nevarna bolezen krompirja. Najhitreje se širi v hladnem in deževnem vremenu. Poleg krompirja gliva okužuje še druge vrste iz družine razhudnikovk, kot sta paradižnik in jajčevec.

Bolezenska znamenja

Na zgornji strani listov se pojavijo rumeno-rjave pege brez izrazitih obrisov. Rastlinsko tkivo na mestu peg odmre in se pojavijo temno rjave ali sivkaste pege. Na spodnji strani listov se ob robu peg, v vlažnem vremenu vidi bela plesniva prevleka. Gliva lahko okuži tudi steblo, listne peclje, cvet, plodiče in gomolje. Na gomolju krompirja po okužbi opazimo sivo-rjave, uleknjene pege. Okuženi gomolji začnejo gniti. V ugodnih razmerah lahko bolezen uniči listje v manj kot enem tednu.

Krompirjeva plesen (Phytophthora infestans)

Varstvo pred krompirjevo plesnijo

Za začetno škropljenje pred krompirjevo plesnijo priporočamo kontaktni fungicid Polyram® DF, v odmerku 2 kg/ha, ki ga lahko uporabite tudi za varstvo paradižnika pred krompirjevo plesnijo, 5-krat v rastni sezoni.

Kasneje pa priporočamo uporabo sistemičnega pripravka Revus® v odmerku 0,6 L/ha (6 mL/100 m2), v časovnem presledku najmanj 7 dni, največ 6-krat v eni rastni dobi. Tretira se ob prvem pojavu okužbe, v razvojni fazi od začetka sklepanja vrst, do začetka rumenenja listov. Za razširitev spektra delovanja na črno listno pegavost krompirja (Alternaria solani) je potrebno dodati kontaktni fungicid Polyram® DF.


Pakiranje

  • Polyram® DF: 250 g, 1 kg, 10 kg
  • Revus®: 100 mL

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.