Varstvo vinske trte med poletjem
Logotip
23.07.2020
Nazaj

Varstvo vinske trte med poletjem

Varstvo vinske trte med poletjem

Letošnje poletje je vremensko precej spremenljivo, sončne dneve prekinjajo nevihte, dež, ponekod tudi toča, priča pa smo tudi velikim temperaturnim nihanjem. Temu moramo prilagoditi varstvo vinske trte.

Peronospora vinske trte

Trenutno opažamo, da se peronospora vinske trte intenzivneje pojavlja na zalistnikih kot tudi na grozdih. Za učinkovito varstvo, kjer je bolezen prisotna, priporočamo uporabo Mikal® premium F z izrazitim kurativnim delovanjem. Kjer bolezen trenutno ni prisotna, priporočamo uporabo preventivno delujoče pripravke kot so Mikal® Flash, Pergado® F, Ampexio® ali Profiler®.

Peronospora vinske trte

Oidij vinske trte

Za uspešno varstvo je pomemben optimalni izbor pripravka ter dober nanos oz. aplikacija. Pomembno je zagotoviti zračnost v coni grozdja (z odstranjevanje listov). V času visokih temperatur in zračne vlage kot so trenutni pogoji priporočamo uporabo pripravka Prosper® CS 300, ki ga odlikuje nova CS formulacija in je najboljša zamenjava za pripravek Falcon®. Kot opcijo lahko v tem času uporabite tudi Nativo® ali Dynali®.

Oidij vinske trte

Siva plesen

Čas, ko se jagode v grozdu zgostijo in se grozd »zapre«, je smiselno opraviti preventivno varstvo pred sivo grozdno plesnijo. Škropljenje je priporočljivo pri sortah, ki so občutljivejše na gnilobo (chardonay, sovinjon, pinot …). Priporočamo uporabo pripravka Teldor® SC 500, v kolikor je mogoče priporočamo škropljenje v coni grozdja.

Siva grozdna plesen
Siva grozdna plesen

Ameriški škržat

Zatiranje ameriškega škržata – prenašalca zlate trne rumenice je obvezno v vseh vinogradih, ki se nahajajo v razmejnem območju zlate trsne rumenice. Kjer za prvo tretiranje ni bil uporabljen Sivanto® prime ali drugi sistemični insekticid, je pravi čas za uporabo slednjega (Sivanto® prime). Uporabiti je mogoče tudi pripravek Decis® 2,5 EC, ki ob delovanju na ameriškega škržatka deluje tudi na grozdne sukače.