Siva plesen – grozdna gniloba
Logotip
09.08.2021
Nazaj

Siva plesen – grozdna gniloba

Siva grozdna plesen (botritis) okužuje vse nadzemne dele vinske trte skozi vse leto (aktivna je pri temperaturah od 3˚ do 30˚C). V našem območju največ škode povzroča na kabrnkih in grozdih. Največ škode nastane, če okuži grozd. Okužuje ga skozi rane, nastale zaradi škodljivcev, bolezni, po toči…

Gniloba se na grozdni jagodi začne pojavljati na kožici, razvije se sivkasta plesniva prevleka, v kateri so razmnoževalni organi glive. Od tu se širi na preostale jagode in v vlažnem letu povzroči gnitje celotnega grozda.

Siva grozdna plesen
Siva grozdna plesen (Botrytis cinerea)

Jeseni se gliva naseli na rozgah in brstih. Prezimi v obliki trosišča in v naslednji sezoni ob ugodnih pogojih okužuje mlade zelene dele vinske trte.

Trta je najbolj občutljiva za okužbo v času sortno značilnega barvanja jagod in dozorevanja. Še posebej je nevarno, če je v tem času daljše obdobje deževja, saj v vlažnem vremenu grozje hitreje gnije. Najbolj prepoznavni znaki sive plesni so gnitje jagod in sive plesniva prevleka na jagodah.

Za varstvo pred botritisom priporočamo pripravek Teldor® SC 500. Teldor® SC 500 uporabimo v času zapiranja grozdov ter v začetku barvanja in mehčanja jagod.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.