Peronospora vinske trte
Logotip
18.05.2021
Nazaj

Peronospora vinske trte

Peronospora vinske trte (Plasmopara viticola) je najpomembnejša glivična bolezen vinske trte, ki se pojavlja vsako leto.

Glavni dejavniki za razvoj bolezni:

  • Padavine so najpomembnejši okoljski dejavnik razvoja bolezni in vplivajo na povečanje talne in zračne vlage ter omočenost površine zelenih delov rastline.
  • Pomemben dejavnik so tudi temperature, ki vplivajo na hitrost razvoja bolezni. Najugodnejše razmere za razvoj bolezni so spomladi ali poleti, ko pogosto dežuje ter so povprečne temperature zraka okoli 25 °C.

Bolezen se najprej pokaže kot rumeni oljni madeži okrogle oblike na zgornji strani listov. Kmalu za tem se na spodnji strani lista, na mestu madeža, pojavi bela plesniva prevleka. Oljni madeži sčasoma spreminjajo barvo, od sivo-zelene, do rumeno-rjave, na koncu pa porjavijo. Poleg listov lahko gliva okužuje tudi kabrnke in jagode, ki so v zadnjem stadiju bolezni videti kot vijolične rozine.

Varstvo pred peronosporo vinske trte

Pri varstvu vinske trte pred peronosporo opravljamo preventivna škropljenja s fungicidi. Začetek škropljenj temelji na napovedih javnih služb zdravstvenega varstva rastlin in lastnih opazovanj v vinogradu. Prva škropljena opravimo, ko so izpolnjeni vsi pogoji za primarne okužbe s peronosporo. Primarne okužbe se začnejo, ko spore, ki prezimijo v tleh, okužijo liste.

Za čas primarnih okužb velja pravilo treh desetk. To pomeni:

  • da so poganjki dolgi vsaj 10 cm,
  • da pade najmanj 10 mm padavin,
  • ter da v zadnjih 24 urah temperatura ne pade pod 10 °C.

Priporočamo kontaktni pripravek Polyram® DF, dvakrat zapored. Nato sledi uporaba sredstev s polsistemičnim ali sistemičnim delovanjem, to so pripravki Mikal® premium F, Mikal® Flash, Ampexio®. V času, ko je trta v najobčutljivejši fazi razvoja, od začetka cvetenja ter v fazi intenzivne debelitve jagod, priporočamo uporabo edinega pravega sistemika, pripravka Mikal® premium F, trikrat zapored. Za zaključna škropljenja uporabimo pripravka Pergado® C ali Nordox® 75 WG. Razmaki med posameznimi škropljenji morajo biti prilagojeni vremenskim razmeram, predvsem količini padavin in intenzivnosti rasti trte.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.