Oidij vinske trte
Logotip
15.06.2023
Nazaj

Oidij vinske trte

Oidij vinske trte ali pepelovka je druga najpomembnejša glivična bolezen vinske trte pri nas. Na oidij so občutljive predvsem bujnejše sorte, kot so sauvignonasse, modra frankinja, šipon, malvazija, portugalka, sivi pinot.

Dejavniki za razvoj oidija

Optimalni pogoji za razvoj bolezni so soparni in vroči dnevi, s temperaturami od 25 do 30 °C, obilna rosa ter nižje nočne temperature.

Gliva napada vse zelene dele vinske trte. Posledice okužbe so vidne kot sivkasto bela pepelasta prevleka. Na listih se močneje pojavi na zgornji strani lista. Najbolj so prizadeti listi v notranjosti trt, ker se micelji bolje razvijajo v zmerni senci.

Prve simptome običajno opazimo po cvetenju. Pepelasta siva prevleka se lahko izjemoma pojavi tudi na kabrnkih. Najštevilčnejše in gospodarsko najpomembnejše okužbe pa so na jagodah. Če gliva okuži še drobne, zelene jagode, te otrdijo, ter so prevlečene s sivo prevleko. Kasneje se posušijo in postanejo rjavo-črne barve.

Za oidij je najbolj značilno, da se gliva naseli na jagode v času intenzivne debelitve jagod. Povzroča zaostanek razvoja povrhnjice, zato jagode popokajo, vidne so tudi pečke. Jagode izgubljajo vlago, se sušijo in počrnijo. Na okužene jagode se lahko naselijo različne glive in bakterije, ki razkrajajo rastlinsko tkivo, kar kasneje negativno vpliva na organoleptične lastnosti mošta in vina. Z dozorevanjem in naraščanjem koncentracije sladkorja v jagodah postanejo jagode manj občutljive za okužbe.

Varstvo pred oidijem vinske trte

Začetek varstva temelji na napovedih javnih služb zdravstvenega varstva rastlin. Za prva škropljenja proti oidiju uporabljamo žveplove pripravke. Kasneje za varstvo priporočamo pripravke na osnovi aktivne snovi iz skupine triazolov. Za vrhunsko zaščito v času pred cvetenjem in med cvetenjem priporočamo pripravka Luna® Max ali Luna® Experience, dvakrat zapored. Po cvetenju pa uporabo pripravka Prosper®, dvakrat zapored. Kasneje lahko uporabimo tudi pripravek Nativo® 75WG.

Proti oidiju učinkuje tudi ekološki pripravek Sonata®, ki deluje na osnovi mikroorganizmov. Pripravek je dovoljeno uporabiti šestkrat v rastni sezoni in je dovoljen tudi v ekološki pridelavi.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.