Movento – rešitev za listne uši in kaparja na sadnem drevju
Logotip
16.05.2022
Nazaj

Movento – rešitev za listne uši in kaparja na sadnem drevju

Vlažno in toplo vreme je ugodno za razvoj in hitro namnožitev listnih uši, ki so nadloga skoraj vseh gojenih rastlin.

Pečkarji

Pri nas so na pečkarjih pomembne predvsem jablanova, mokasta jablanova uš, jablanova uš šiškarica, krvava uš, hruševa uš šiškarica, mokasta hruševa uš in rjava hruševa uš. Uši povzročajo različno škodo, na pečkarjih nastane škoda predvsem zaradi sesanja poganjkov, izločanja medene rose, ki onesnažijo plod in zaradi prenosa virusov.

Na jablanah je zelo pomembna krvava uš, ki prezimi na koreninskem vratu ali na drevesu. Ima rjavo-vijolično telo, ki je delno poraščeno z dlačicami. Zato tudi kolonije izgledajo kot kosmi vate. Ime je dobila po rdečkasti limfni tekočini. Hranijo se s sokom, ki ga izsesavajo iz vejic na drevesu in koreninskih izrastkov. Poleg tega povzročajo tudi rakaste rane. Te lahko razpokajo, tam pa se naselijo tudi ostali škodljivci.

Krvava uš (Eriosoma lanigerum)

Koščičarji

Pri koščičarjih so pomembne siva breskova uš, zelena breskova uš, medena breskova uš, črna breskova uš, rjava breskova uš, črna češnjeva uš, zelena češpljeva uš, rjava češpljeva uš, mokasta češpljeva uš in hmeljeva uš.

Zelena breskova uš (Myzus varians)

Tudi te uši izločajo medeno roso, ki onesnaži plodove. Posredno pa škodo povzročajo tudi s prenosom virusov.

Kaparji v sadnem drevju

Na pečkarjih se najpogosteje pojavlja ameriški kapar. Gre za najbolj škodljivo vrsto kaparja v Sloveniji, ki napada številne sadne vrste. Škodo povzročajo ličinke in odrasli osebki. Hranijo se s sesanjem rastlinskih sokov. Posledica sesanja je razbarvanje listov, deformacija vej in oslabelost celotne rastline. Ob močnem napadu se drevesa izčrpavajo in na koncu posušijo. Še posebej so občutljive sadne vrste na šibkih podlagah. Poškodbe so lahko vidne tudi na plodovih, zaradi sesanja so vidni rdečkasti obročki.

Ameriški kapar (Quadraspidiotus perniciosus)

Varstvo pred listnimi ušmi in kaparji

Priporočamo uporabo edinstvenega sistemičnega pripravka Movento® SC 100, ki deluje dvosmerno. Po rastlini se premika navzgor in navzdol ter doseže tudi težko dostopne in skrite dele rastlin in s tem tudi skrite škodljivce. Pripravek Movento® SC 100 je izjemno učinkovit in ima širok spekter delovanja na sesajoče insekte. Najboljše delovanje dosežemo ravno sedaj, v času intenzivne rasti, ker se takrat sokovi pretakajo najhitreje. S pripravkom Movento® SC 100 lahko tretiramo dvakrat v rastni sezoni.

Odmerek: 1,5–1,9 L/ha

Pakiranje: 20 mL, 100 mL, 1 L

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.