Listne uši na sadnem drevju
Logotip
04.05.2021
Nazaj

Listne uši na sadnem drevju

Pečkarji

Pri nas so na pečkarjih pomembne predvsem jablanova, mokasta jablanova uš, jablanova uš šiškarica, krvava uš, hruševa uš šiškarica, mokasta hruševa uš in rjava hruševa uš. Uši povzročajo različno škodo, na pečkarjih nastane škoda predvsem zaradi sesanja poganjkov, izločanja medene rose, ki onesnažijo plod in zaradi prenosa virusov.

Na jablanah je zelo pomembna krvava uš, ki prezimi na koreninskem vratu ali na drevesu. Ima rjavo-vijolično telo, ki je delno poraščeno z dlačicami. Zato tudi kolonije izgledajo kot kosmi vate. Ime je dobila po rdečkasti limfni tekočini. Hranijo se s sokom, ki ga izsesavajo iz vejic na drevesu in koreninskih izrastkov. Poleg tega povzročajo tudi rakaste rane. Te lahko razpokajo, tam pa se naselijo tudi ostali škodljivci.

Pomembno pri zatiranju uši je, da zatremo že zimska jajčeca. V rastni dobi pa na podlagi opazovanj in določanjem praga škodljivosti tudi tretiramo. Mokasto uš zatiramo že pri 1–2 % koloniziranih poganjkov. Rjavo hruševo uš in zeleno jablanovo uš pa takrat, ko najdemo kolonije na 10 % poganjkov.

Koščičarji

Pri koščičarjih so pomembne siva breskova uš, zelena breskova uš, medena breskova uš, črna breskova uš, rjava breskova uš, črna češnjeva uš, zelena češpljeva uš, rjava češpljeva uš, mokasta češpljeva uš in hmeljeva uš.

Tudi te uši izločajo medeno roso, ki onesnaži plodove. Posredno pa škodo povzročajo tudi s prenosom virusov.

Zatiramo enako kot pri pečkarjih, torej dovolj zgodaj. Pragovi škodljivosti so pri sivi breskovi uši 3–5 % napadenih poganjkov ali cvetnih popkov pred cvetenjem in do 10 % napadenih poganjkov po cvetenju. Enako velja za zeleno breskovo uš, medeno breskovo uš pa zatiramo takoj ob pojavljanju.

Varstvo pred listnim ušmi na pečkarjih in koščičarjih

Priporočamo uporabo edinstvenega sistemičnega pripravka Movento®, ki deluje dvosmerno. Po rastlini se premika navzgor in navzdol ter doseže tudi težko dostopne in skrite dele rastlin in s tem tudi skrite škodljivce. Pripravek Movento® je izjemno učinkovit in ima širok spekter delovanja na sesajoče insekte. Najboljše delovanje dosežemo v času intenzivne rasti, ker se takrat sokovi pretakajo najhitreje. S pripravkom Movento® lahko tretiramo 2-krat v rastni sezoni.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.