Jablanova pepelovka
Logotip
27.05.2021
Nazaj

Jablanova pepelovka

Jablanova pepelovka je pogosta bolezen jablan, posebej pri občutljivih sortah kot je Jonathan in njegovi križanci.

Gliva se razvija na listih, poganjkih, cvetovih in plodičih, ki so popolnoma ali delno prekriti z belo/sivo plesnivo prevleko. Okuženi cvetovi so bolj občutljivi na pozebo kot neokuženi cvetovi, poleg tega pa se okuženi brsti odpirajo 5–8 dni kasneje od zdravih. Okuženi cvetovi so prekriti z belo plesnivo prevleko, venčni listi pa postanejo svetlo zelene barve, so deformirani in ostanejo ozki. Takšni cvetovi niso plodni. Kasneje na okuženih plodovih opazimo mrežast vzorec.

Gliva prezimi v brstih, zato se bolezen pojavi že zgodaj spomladi. Ko se okuženi brsti odprejo se gliva začne razvijat na izraščajočem listju in prične s oblikovanjem spor (konidiji). Spore se prenašajo z vetrom zaradi česar prihaja do sekundarnih okužb. Konidiji okužujejo liste, cvetove in plodove. Intenzivnost primarnih okužb je odvisna od sekundarnih okužb brstov v prejšnji sezoni in zimskih temperatur. Do večina novih okužb verjetno prihaja ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je vlažnost zraka najvišja, ozmotski tlak pa najnižji. Verjetno to sovpada s tem, da se pepelovka največkrat pojavlja, ko oblačnemu vremenu sledi sončen dan.

Varstvo pred jablanovo pepelovko

Za zatiranje jablanove pepelovke priporočamo uporabo pripravka Luna® Experience. Priporočamo tudi izrezovanje okuženih poganjkov in redčenje krošenj.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.