Jablanov in hrušev škrlup
Logotip
21.04.2022
Nazaj

Jablanov in hrušev škrlup

Škrlup je najpomembnejša bolezen jablan. Za jablanov škrlup so značilne zeleno-črne žametne nazobčane pege. Pojavijo se na obeh straneh listov, vendar so bolj izrazite na spodnji strani. Gliva ne okužuje samo listov, ampak tudi plodiče. Redkeje pa napade poganjke.

Pri hruševem škrlupu pride do okužbe prej kot pri jablanovem, gliva okuži tudi liste, ki so še zviti v brstu. Okužba se pokaže kasneje, ko se listi razvijejo. Te se opazijo v obliki dveh žametastih prog vzdolž glavne listne žile. Gliva lahko okužuje tudi plodiče, poganjke in vejice.

Jablanov škrlup (Venturia inaequalis)

Varstvo pred škrlupom

Preventivni ukrep za zmanjšanje infekcijskega potenciala glive je odstranjevanje okuženega listja v sadovnjaku po obiranju. S tem zmanjšamo potencial za okužbe v naslednjem letu. Za uspešno varstvo pred primarnimi okužbami pa je preventivna raba fungicidov. Čas prvega škropljenja  je odvisen od količine padavin in temperature v spomladanskem času, ki ga na podlagi rednih opazovanj napove Javna služba zdravstvenega varstva rastlin. Varstvo pred škrlupom se začne že z uporabo bakrovih pripravkov. Za naslednja škropljenja priporočamo kontaktni fungicid Polyram® DF, trikrat v rastni dobi. Predvsem moramo paziti, da škrlup ne okuži plodičev. Posledice so potem lahko vidne vse do obiranja. Za nadaljnja škropljenja uporabite pripravka Score® 250 EC ali Chorus® 50 WG.

 

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.