Sivanto® prime
Logotip
Nazaj

Sivanto® prime

Sivanto® prime je sistemični insekticid, ki na žuželke deluje kontaktno in želodčno. Zatira odrasle žuželke in nižje razvojne stadije, ne zatira pa jajčec.

Vsebuje: flupiradifuron 200 g/L
Formulacija: vodotopni koncentrat – SL
Pakiranje: 20 mL, 100 mL

 

Sivanto® prime

Glavne uporabe:

 

Pripravek Sivanto® prime se uporablja na prostem:

a) v mladih nasadih jablan oz. do največje višine krošnje 2 m za zatiranje mokaste jablanove uši (Dysaphis plantaginea) in jablanove travne uši (Rhopalosiphum oxyacanthae) v najvišjem dovoljenem odmerku 0,4 L/ha (0,2 L/ha na m višine krošnje), pri porabi vode 1000–1500 L/ha. S pripravkom se lahko na istem zemljišču tretira največ 1-krat v eni rastni sezoni, v fenofazi od stadija zelenih popkov do socvetij v balonskem stadiju (BBCH 56–59).
b) na trti za pridelavo vinskega grozdja za zatiranje zelenega škržatka (Empoasca vitis) in ameriškega škržatka (Scaphoideus titanus) v odmerku 0,5 L/ha pri porabi vode do 1000 L/ha. S sredstvom se lahko na istem zemljišču tretira največ 1-krat v eni rastni sezoni, v fenofazi od konca cvetenja do začetka zorenja (BBCH 69–81).
c) v solati za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,625 L/ha, pri porabi vode 500–800 L/ha. S pripravkom se lahko na istem zemljišču tretira največ enkrat v eni rastni sezoni, v fenofazi od 10 % dosežene listne mase do dosežene značilne listne mase (BBCH
41–49).

 

Pripravek Sivanto® prime se uporablja v zaščitenih prostorih:

a) na jagodah za zmanjševanje številčnosti populacije rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) in tobakovega ščitkarja (Bemisia tabaci) v odmerku 0,625 L/ha, pri porabi vode 500–1000 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 2-krat v roku enega leta v intervalu 10 dni, v fenofazi od razvitega 5 lista do zrelih plodov (BBCH 15–89).
b) na jagodah za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,5 L/ha, pri porabi vode 500–1000 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 2-krat v roku enega leta v intervalu 10 dni, v fenofazi od razvitega 5 lista do zrelih plodov (BBCH 15-89).
c) na jajčevcih, paradižniku, papriki, kumarah in bučkah, gojenih brez stika s tlemi, tako da rastline niso posajene neposredno v tla (npr. hidroponika, sadilne vreče,
sadilne mize), za zmanjševanje številčnosti populacije rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) in tobakovega ščitkarja (Bemsia tabaci) ter za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,56 L/ha na meter višine rastlin in najvišjem dovoljenem odmerku 1,12 L/ha pri porabi vode 750–1500 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 2-krat v roku enega leta v intervalu 10 dni, v fenofazi od drugega lista do zrelih plodov (BBCH 12–89).

Dovoljeno je samo foliarno tretiranje.
d) na lubenicah, gojenih brez stika s tlemi, tako da rastline niso posajene neposredno v tla (npr. hidroponika, sadilne vreče, sadilne mize), za zmanjševanje številčnosti populacije rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) in tobakovega ščitkarja (Bemsia tabaci) ter za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,56 L/ha, pri porabi vode 750 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 2-krat v roku enega leta v intervalu 10 dni, v fenofazi od drugega lista do zrelih plodov (BBCH 12–89).

Dovoljeno je samo foliarno tretiranje.
e) na okrasnih čebulnicah za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,5 L/ha, pri porabi vode 500–1000 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ enkrat v roku enega leta, v fenofazi od začetka cvetenja dalje (od BBCH 60).
f) na okrasnih rastlinah (enoletnice), gojenih brez stika s tlemi, tako da rastline niso posajene neposredno v tla (npr. hidroponika, sadilne vreče, sadilne mize), za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,5 L/ha in rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) v odmerku 0,75 L/ha, pri porabi vode 500–1500 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 4-krat v roku enega leta v intervalu 7 dni, v fenofazi od prvega lista dalje (od BBCH 11).

Dovoljeno je samo foliarno tretiranje.
g) na okrasnih rastlinah (trajnicah), gojenih brez stika s tlemi, tako da rastline niso posajene neposredno v tla (npr. hidroponika, sadilne vreče, sadilne mize), za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,5 L/ha in rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) v odmerku 0,75 L/ha, pri porabi vode 500–1000 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 4-krat v roku enega leta v intervalu 7 dni, v fenofazi od prvega lista dalje (od BBCH 11).

Dovoljeno je samo foliarno tretiranje.
h) na sadikah drevnin in grmovnic, gojenih brez stika s tlemi, tako da rastline niso posajene neposredno v tla (npr. hidroponika, sadilne vreče, sadilne mize), za zatiranje uši (Aphididae) v odmerku 0,5 L/ha in rastlinjakovega ščitkarja (Trialeurodes vaporariorum) v odmerku 0,75 L/ha, pri porabi vode 250–1000 L/ha. S pripravkom se lahko tretira največ 4-krat v roku enega leta v intervalu 7 dni, v fenofazi od prvega lista dalje (od BBCH 11).

Dovoljeno je samo foliarno tretiranje.

 

Manjše uporabe:

»Učinkovitost in fitotoksičnost fitofarmacevtskega sredstva
Sivanto® prime pri uporabi na spodaj navedenih gojenih rastlinah ni bila preverjena, zato odgovornost v zvezi z uporabo fitofarmacevtskega sredstva Sivanto® prime na navedenih gojenih rastlinah prevzame uporabnik.«.

 

Pripravek Sivanto® prime se uporablja v matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah ter na trti za pridelavo namiznega grozdja za zatiranje zelenega škržatka (Empoasca vitis) in ameriškega škržatka (Scaphoideus titanus) v odmerku 0,5 L/ha pri porabi vode do 1000 L/ha.
S pripravkom lahko na istem zemljišču tretiramo največ 1-krat v eni rastni sezoni, v fenofazi od konca cvetenja do začetka zorenja (BBCH 69–81).

Uporaba pripravka se ne priporoča v zaščitenih prostorih, kjer se izvaja biotično varstvo rastlin z naravnimi sovražniki oz. predatorji pri varstvu pred škodljivimi organizmi.
Pripravek, uporabljen v odmerku 0,5 L/ha, na okrasnih rastlinah (čebulnicah, enoletnicah in trajnicah) ter na sadikah drevnin in grmovnic ne zagotavlja učinkovito zatiranje bombaževčeve uši (Aphis gossyipii).

 

ANTIREZISTENTNA STRATEGIJA:

Pripravek Sivanto® prime vsebuje aktivno snov flupiradifuron, ki glede na način delovanja pripada skupni antagonistov nikotinskih
receptorjev pri žuželkah. Da bi se preprečil nastanek rezistence na aktivno snov flupiradifuron ter nastanek navzkrižne rezistence na aktivne snovi, ki imajo enak način delovanja, kot so na primer neonikotinoidi, je treba v škropilne programe vključiti insekticide z drugačnimi načini delovanja.

Sredstvo SIVANTO® prime ni fitotoksično, če ga uporabljamo v skladu z navodili.

Uporaba sredstva SIVANTO® prime lahko povzroči na občutljivih sortah kumar znake fitotoksičnosti, ki praviloma postopno izginejo. Prav tako uporaba sredstva lahko povzroči znake fitotoksičnosti na občutljivih sortah okrasnih rastlin. Pred uporabo se posvetujte z našimi svetovalci.

Pripravka Sivanto® prime se ne sme mešati s fungicidi iz kemične skupine azolov (DMI fungicidi), FRAC koda 3, kadar obstaja možnost zanosa na rastline ki cvetijo oziroma ki privlačijo čebele. Takšna mešanica je čebelam nevarna!

O mešanju z drugimi sredstvi se posvetujte z našimi svetovalci.

Pred odmero pripravka vsebino v plastenki dobro pretresemo. Odmerjeno količino sredstva ob stalnem mešanju vlijemo v rezervoar škropilnice, ki je do polovice potrebne količine napolnjen s čisto vodo. Izpraznjeno embalažo do čistega speremo z vodo in vsebino zlijemo v rezervoar. Rezervoar škropilnice dopolnimo z vodo do potrebne količine. Neprestano mešamo dokler raztopina ne postane homogena. Z mešanjem nadaljujemo do porabe škropilne brozge.

Karenca za jabolka in trto je 14 dni; za solato na prostem, jagode, jajčevce, paradižnik, papriko, kumare, bučke in lubenice 3 dni;  za okrasne rastline (čebulnice,  enoletnice, trajnice in drevesnice) v zaščitenih prostorih ter za matične vinograde, matičnjake in trsnice karenca ni potrebna.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.