Pergado® F
Logotip
Nazaj

Pergado® F

Kombinirani fungicid s translaminarnim in dotikalnim delovanjem.

Vsebuje: 50 g/kg mandipropamid, 400 g/kg folpet
Formulacija: močljiva zrnca – WG
Pakiranje: 1 kg

Aktivna snov mandipropamid ima zelo močno preventivno delovanje na peronosporo vinske trte. Velik del aktivne snovi se takoj po aplikaciji deponira in veže v voščene plasti rastlinskih tkiv. Ko se ta aktivna snov posuši na površini, zagotavlja visoko odpornost na spiranje s padavinami in roso. Del aktivne snovi nato prodre skozi listno tkivo. Po vnosu v listno tkivo se prenaša tudi preko lista (translaminarno delovanje) in s tem zavaruje tudi drugo – spodnjo stran listov. Mandipropamid deluje v začetnih fazah razvoja peronospore vinske trte na kaljenje zoospor in sporangijev tako, da takoj prekine kalitev in uniči zoosporo in sporangije (od kalitev zoospor do začetka preraščanja micelija v rastlinsko tkivo), kar mu daje poleg dolgega preventivnega delovanja tudi zmerno kurativno delovanje. Dodan kontaktni fungicid folpet dopolnjuje preventivno rezidualno delovanje in preprečuje pojav odpornih oblik peronospore vinske trte. Če sredstvo uporabimo po nastanku okužbe, pa aktivna snov ustavi rast micelija in haustorijev glive. Aktivna snov folpet dopolni preventivno delovanje.

Pergado® F

Pripravek Pergado® F se uporablja na trti za pridelavo vinskega grozdja za zatiranje peronospore vinske trte (Plasmopara viticola) v največjem dovoljenem odmerku 3 kg/ha (30 g/100 m2) pri porabi vode 200–1200 L/ha (2–12 L/100 m2), pri čemer se na 100 L vode uporabi odmerek 0,25 kg sredstva (25 g/10 L vode).
Tretira se od razvojne faze, ko se brsti odprejo, do začetka zorenja jagod: začetek sortno značilnega barvanja (BBCH 09–81). Do razvojne faze BBCH 61 (začetek cvetenja) se uporablja največ 500 L vode/ha, kar ustreza odmerku 1,25 kg sredstva/ha. Od razvojne faze BBCH 61 naprej se uporablja največ do 1200 L vode/ha, kar ustreza odmerku 3 kg sredstva/ha.

S pripravkom se lahko na istem zemljišču tretira največ 4-krat v eni rastni dobi, v časovnem presledku najmanj 8 dni.

Uporaba sredstva se priporoča v preventivnih programih varstva trte, v časovnih presledkih, prilagojenih glede na pritisk bolezni.
Tretiranje s sredstvom lahko povzroči počasnejšo spontano fermentacijo. V izogib temu pojavu imetnik registracije priporoča, da se zadnje tretiranje s sredstvom opravi najpozneje do razvojne faze začetka dotikanja jagod (BBCH 77).

 

ANTIREZISTENTNA STRATEGIJA: Pripravek Pergado® F vsebuje aktivni snovi mandipropamid in folpet. Aktivna snov mandipropamid pripada skupini CAA-fungicidov (amidi karboksilne kisline), aktivna snov folpet pa pripada skupini ftalimidov. Tveganje za razvoj rezistence na sredstvo Pergado® F je majhno do srednje. Dodatne informacije so vam na voljo na www.frac.info.

 

Pri večletni zaporedni uporabi fungicidov z enakim načinom delovanja na istih površinah, lahko na takšnih površinah bolj odporni organizmi preživijo, se razmnožijo in postanejo prevladujoči. Z namenom preprečevanja nastanka pojava rezistence na isti površini se priporoča izmenična uporaba fungicidov z različnimi načini delovanja. Priporočena raba fungicida Pergado® F je v izmenjalnih tretiranjih s fungicidi, ki ne pripadajo skupini CAA-fungicidov. Opraviti je možno 2 zaporedni (blok) tretiranji s fungicidom Pergado® F izmenjalno z blokom tretiranj s fungicidom z drugačnim načinom delovanja. V eni rastni dobi naj tretiranja s fungicidom Pergado® F ali s fungicidom iz skupine CAA-fungicidov ne presegajo štirih tretiranj oz. polovice vseh tretiranj.

Če se pripravek uporablja v predpisanih odmerkih in na ustrezen način, ne bo poškodoval gojenih rastlin, za katere je registriran.

Pred uporabo dobro pretresite še zaprto embalažo. Odmerjeno količino sredstva vsujte v rezervoar škropilnice, ki je do polovice potrebne količine napolnjen s čisto vodo. Ob stalnem mešanju rezervoar dopolnite z vodo.

Sredstvo lahko mešate z drugimi pripravki, ki imajo dovoljenje za uporabo na vinski trti. O mešanju z drugimi sredstvi se posvetujte z našimi svetovalci na terenu.

 Karenca je 28 dni za trto za pridelavo vinskega grozdja.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.