Pergado® C
Logotip
Nazaj

Pergado® C

Pergado® C je fungicid s preventivnim delovanjem za zatiranje bolezni na paradižniku na prostem in vinski trti za pridelavo vinskega grozdja.

Vsebuje: 25 g/kg Mandipropamid, 245 g/kgBaker v obliki bakrovega oksiklorida
Formulacija: močljiva zrnca – WG
Pakiranje: 400 g

Mandipropamid in baker sta dopolnjujoči se aktivni snovi, ki skupaj zagotavljata varstvo pred širokim spektrom bolezni. Mandipropamid ima odlično preventivno delovanje tako, da preprečuje kalitev zoospor in sporangijev. V inkubacijski dobi ima kurativno delovanje s tem, da zavira rast micelija in tvorbo haustorijev, ima tudi antisporulantno delovanje. Odlično se veže v voščene dele rastlinskih tkiv, zato je zelo odporen proti spiranju s padavinami in roso. Po prehodu v listno tkivo ima dobro translaminarno delovanje. Baker s svojim fungicidnim in baktericidnim kontaktnim delovanjem odlično dopolnjuje delovanje mandipropamida, učvrsti kožico grozdnih jagod, zmanjšuje pojav, cika in ugodno vpliva na dozorevanje lesa.

Pergado® C

Pripravek Pergado® C se uporablja kot preventivni fungicid:
a) na trti za pridelavo vinskega grozdja za zatiranje peronospore vinske trte (Plasmopara viticola) v času od izpolnjenih pogojev za prve okužbe do začetka zorenja (BBCH 13–81), v odmerku 4–5 kg na ha (40–50 g/100 m2). Presledki med tretiranji znašajo 7 do 12 dni in so odvisni od nevarnosti za
razvoj bolezni.
b) na paradižniku na prostem za zatiranje paradižnikove plesni (Phytophthora infestans). Uporablja se v času od razvitega 4. lista do zorenja plodov (BBCH 14–85) v odmerku 5 kg/ha (50 g/100 m2).
Presledki med tretiranji znašajo 7 do 12 dni in so odvisni od nevarnosti za razvoj bolezni.

Pripravek se lahko na istem zemljišču uporabi največ 3-krat v eni rastni dobi. Pripravek vsebuje 139,5 g/kg čistega bakra. Pri enkratni uporabi tega sredstva v največjem odmerku 5 kg/ha, znaša vnos čistega bakra 697,5 g/ha. Če se uporablja druge pripravke na osnovi bakra, je treba število tretiranj ustrezno zmanjšati, tako da letna količina uporabljenega čistega bakra na istem zemljišču ne presega 3 kg/ha.

 

UKREPI ZA PREPREČEVANJE NASTANKA REZISTENCE: Pri številnih fungicidih obstaja nevarnost nastanka odpornosti (rezistence). Do nje lahko pride zaradi prepogoste uporabe pripravkov z istim načinom delovanja, uporabe neustreznih odmerkov in neupoštevanja napovedi prognostične službe. Rezistenca se pokaže v slabšem delovanju sredstva po nekaj letni uporabi. Ker obstaja možnost razvoja navzkrižne rezistence med pripravki na osnovi aktivnih snovi mandipropamid, dimetomorf, iprovalikarb in bentiavalikarb, skupno število tretiranj s pripravki na osnovi naštetih aktivnih snovi ne sme preseči tri na isti površini v eni rastni dobi.

Če se pripravek uporablja v predpisanih odmerkih in na ustrezen način, ne bo poškodoval gojenih rastlin.

Sredstvo lahko mešate z drugimi pripravki, ki imajo dovoljenje za uporabo na vinski trti. O mešanju se posvetujte z našimi svetovalci na terenu. Pred uporabo preverite kompatibilnost. Pripravljeno škropivo uporabiti v najkrajšem možnem času.

 

Pred uporabo dobro pretresite še zaprto embalažo. Odmerjeno količino pripravka vsujte v rezervoar škropilnice, ki je do polovice potrebne količine napolnjen s čisto vodo. Ob stalnem mešanju rezervoar dopolnite z vodo do potrebne količine.

Karenca za trto za pridelavo vinskega grozdja je 21 dni, za paradižnik 3 dni.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.