Luna® Max
Logotip
Nazaj

Luna® Max

Luna® Max je fungicid za zatiranje oidija vinske trte.

Vsebuje: fluopiram 75 g/L, spiroksamin 200 g/L
Formulacija: suspenzoemulzija – SE
Pakiranje: 100 mL, 1 L, 5 L

Aktivna snov fluopiram je translaminarni fungicid, ki pripada skupini inhibitorjev encima sukcinat dehidrogenaza (SDH inhibitorji). Aktivna snov spiroksamin pripada skupini aminov, ki inhibirajo biosintezo ergosterola. Je sistemik s preventivnim in kurativnim delovanjem

 

Luna® Max

Pripravek Luna® Max se uporablja preventivno na trti za pridelavo vinskega grozdja za zatiranje oidija vinske trte (Uncinula necator) v odmerku 1 L/ha.

 

Tretira se od razvojne faze, ko so socvetja jasno vidna, do razvojne faze, ko so jagode velikosti prosenih zrn in se grozdiči začnejo povešati (BBCH 53–73).

 

Priporočena poraba vode je do 1000 L/ha ter se jo prilagodi razvojni fazi trte.

S pripravkom Luna® Max se lahko na istem zemljišču tretira največ 2-krat v eni rastni dobi v intervalu 10–12 dni. Ob tem je potrebno upoštevati, da v isti rastni sezoni ni dovoljena nobena dodatna uporaba  pripravkov, ki vsebujejo aktivni snovi fluopikolid ali fluopiram.

Če se pripravek uporablja na način in v odmerku, kot je predpisano s temi navodili, ne povzroča poškodb na trti za pridelavo vinskega grozdja.

Z namenom preprečiti nastanek rezistence je potrebno upoštevati nekatere omejitve glede števila tretiranj:

  • V eni rastni sezoni se sme izvesti največ tri tretiranja s pripravki, ki pripadajo skupini SDHI (FRAC skupina 7). Skupno število vseh tretiranj s tovrstnimi fungicidi v eni rastni dobi ne sme preseči polovice vseh izvedenih tretiranj. Dovoljeni sta le dve zaporedni tretiranji s SDHI fungicidi v eni rastni sezoni.
  • V eni rastni sezoni se sme izvesti največ štiri tretiranja s pripravki, ki pripadajo skupini amini oz. SBI skupina II (FRAC skupina 5).

35 dni za vinsko grozdje.

Mejne vrednosti ostankov v oziroma na živilih in kmetijskih pridelkih za aktivni snovi fluopiram in spiroksamin so določene s predpisi o mejnih vrednostih ostankov v oziroma na živilih in kmetijskih pridelkih

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.