Grodyl®
Logotip
Nazaj

Grodyl®

Grodyl® se uporablja kot selektivni herbicid iz skupine sulfonil sečnin.

Vsebuje: amidosulfuron 75 %
Formulacija: močljiva zrnca – WG
Pakiranje: 20 g

Učinkovina amidosulfuron je selektivni herbicid iz skupine sulfonil sečnin. V rastlino prehaja skozi liste in korenine ter se translocira po rastlini. Herbicid zavira acetolacetatno sintezo in na ta način zavre rast plevela, pojavijo se blede lise, ki se širijo akropetalno in  bazipetalno. Učinek delovanja se opazi na plevelih v 1–5 tednih.

Grodyl®

Grodyl® uporabljamo:

a) za zatiranje širokolistnega plevela v ozimni in jari pšenici, ječmenu, ovsu, rži, piri in tritikali v odmerku 40 g/ha (0,4 g na 100 m2) ob porabi vode 200–300 L/ha. Tretiramo od razvojne faze treh listov do začetka pojavljanja zgornjega lista – zastavičarja (BBCH 13–37).

b) za zatiranje širokolistnega plevela v lanu v odmerku 30 g/ha (0,3 g na 100 m2) ob porabi vode 200–300 L/ha. Tretiramo po vzniku, ko so rastline visoke 8–10 cm.

c) za zatiranje širokolistnega plevela na travnikih in pašnikih v odmerku 60 g/ha (0,6 g na 100 m2) ob porabi vode 200–400 L na ha. Tretiramo po prvem ali tretjem odkosu, ko so rastline visoke približno 10–15 cm.

d) za zatiranje posameznih rastlin oziroma gnezd nekaterih vrst širokolistnega plevela na travnikih in pašnikih v koncentraciji 0,1 % oziroma odmerku 1,0 g/10 L vode, pri najvišjem letnem odmerku 60 g/ha. Ta uporaba ima prednost pred tretiranjem celotne površine.

 

Vrste plevela, ki jih Grodyl® uspešno zatira v ozimni in jari pšenici, ječmenu, ovsu, rži, piri, tritikali in lanu: navadni ščir (Amaranthus retroflexus), plezajočo lakoto (Galium aparine), njivsko gorjušico (Sinapis arvensis), navadni slakovec (Polygonum convolvulus), kamilice (Matricaria spp.), navadni plešec (Capsella bursa-pastoris), njivsko spominčico (Myosotis arvensis), topolistno kislico (Rumex obtusifolius) in kodrastolistno kislico(Rumex crispus).

 

Slabše deluje na škrlatno rdečo mrtvo koprivo (Lamium purpureum), njivsko vijolico (Viola arvensis), perzijski jetičnik (Veronica persica), pasje zelišče (Solanum nigrum), metlike (Chenopodium spp.) in navadno rosnico (Fumaria officinalis).

 

Na travnikih in pašnikih Grodyl® zatira večino vrst v Sloveniji najpogosteje zastopanega širokolistnega plevela na travinju, zlasti topolistno kislico (Rumex obtusifolius), kodrastolistno kislico (Rumex crispus), zlatice (Ranunculus spp.) in navadni regrat (Taraxacum officinale).

 

Grodyl® je selektiven za plazečo deteljo (Trifolium repens).

Grodyl® lahko uporabljamo pri temperaturah zraka od +5 ºC naprej. Takoj, ko pride aktivna učinkovina v plevel, se ustavi rast. 1–2 tedna po škropljenju se pojavijo na listih tipični rdečkasto modro vijoličasti ožigi. Plevel popolnoma odmre 3–5 tednov po tretiranju. S pripravkom se lahko na istem zemljišču tretiramo največ 1-krat v eni rastni sezoni, v primeru tretiranja posameznih plevelnih gnezd na travnikih in pašnikih pa največ 2-krat. Pri zatiranju posameznih vrst rastlin pripravku za boljše delovanje dodamo močilo.

Če pripravek uporabljamo v predpisanih odmerkih in na ustrezen način, ni fitotoksično pri pozno poletni in jesenski uporabi.

Pripravek lahko mešamo z večino herbicidov, fungicidov in insekticidov. O mešanju z drugimi pripravki se posvetujte z našimi svetovalci in upoštevate navodila za mešanje, ki jih navajajo proizvajalci drugih pripravkov. Proizvajalec jamči, da navedeno mešanje ne vpliva na delovanje pripravkov.

Odmerjeno količino pripravka stresemo v rezervoar škropilnice, ki je od polovice do 2/3 napolnjen s čisto vodo. Izpraznjeno embalažo do čistega speremo z vodo in vsebino zlijemo v rezervoar. Med stalnim mešanjem napolnimo rezervoar z vodo do potrebne količine. Z mešanjem nadaljujemo do porabe škropilne brozge.

Za ozimno in jaro pšenico, ječmen, oves, rž, piro, tritikalo in lan je karenca zagotovljena s časom uporabe.
Trava za pašo: 7 dni (pri pozno poletnem ali zgodnjem jesenskem škropljenju).
Trava za svežo krmo: 7 dni (pri pozno poletnem ali zgodnjem jesenskem škropljenju).
Seno: 21 dni (pri pomladanskem škropljenju).

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.