Envidor® SC 240
Logotip
Nazaj

Envidor® SC 240

Pripravek Envidor® SC 240 se uporablja kot nesistemični akaricid, ki deluje kontaktno na jajčeca, vse stadije ličink in na odrasle samice pršic.

Vsebuje: spirodiklofen 240 g/L
Formulacija: koncentrirana suspenzija – SC
Pakiranje: 40 mL, 100 mL, 1 L

Envidor® SC 240 je akaricid za zatiranje rdeče sadne in navadne pršice na jablanah in hruškah, v jagodah, v drevesnicah in na okrasnih rastlinah (razen na vrtnicah).

Envidor® SC 240

Envidor® SC 240 uporabljamo:
a) na jablanah in hruškah za zatiranje rdeče sadne pršice (Panonychus ulmi) in navadne pršice (Tetranychus urticae) v največjem dovoljenem odmerku 0,6 L/ha (v 0,04 % koncentraciji pri porabi vode 1500 L/ha). Odmerek 0,6 L/ha se uporabi na drevesih, katerih krošnje so visoke 3 m ali več, na drevesih z nižjo krošnjo je treba odmerek 0,6 L/ha ustrezno zmanjšati. Prav tako je potrebno ustrezno zmanjšati porabo vode. Tretira se lahko v fenološki fazi po cvetenju (BBCH 69 dalje).
b) v jagodah za zatiranje navadne pršice (Tetranychus urticae), v največjem dovoljenem odmerku 0,4 L/ha (v 0,04 % koncentraciji pri porabi vode 1000 L/ha ali 40 mL/100 L vode). Tretira se lahko v fenološki fazi do pojava cvetnih brstov (do BBCH 57).
c) na okrasnih rastlinah (razen na vrtnicah) za zatiranje navadne pršice (Tetranychus urticae), v največjem dovoljenem odmerku 0,4 L/ha (v 0,04 % koncentraciji pri porabi vode 1000 L/ha ali 40 mL/100 L vode). Cvetoče okrasne rastline se sme tretirati v fenološki fazi do pojava prvih cvetnih brstov in po zaključenem cvetenju. Pri okrasnih rastlinah, ki ne cvetijo, omejitve glede tretiranja ni.
d) v drevesnicah (razen na vrtnicah) za zatiranje rdeče sadne pršice (Panonychus ulmi) in navadne pršice (Tetranychus urticae) v največjem dovoljenem odmerku 0,4 L/ha (v 0,04 % koncentraciji pri porabi vode 1000 L/ha ali 40 mL/100 L vode). Cvetoče rastline se sme tretirati v času do pojava prvih cvetnih brstov in po zaključenem cvetenju. Pri rastlinah, ki ne cvetijo, omejitve glede tretiranja ni.

Učinkovitost in fitotoksičnost Envidor® SC 240 pri uporabi na spodaj navedenih gojenih rastlinah ni bila preverjena, zato odgovornost v zvezi z uporabo pripravka Envidor® SC 240 na navedenih gojenih rastlinah, ki se pridelujejo v zaščitenih prostorih, prevzame uporabnik FFS.

Envidor® SC 240 uporabljamo na krizantemah, mačehah, pelargonijah, gerberah in drugih okrasnih rastlinah v zaščitenih prostorih za zatiranje rdeče sadne pršice (Panonychus ulmi) in navadne pršice (Tetranychus urticae). Tretira se lahko največ 1-krat v eni rastni dobi v v odmerku 0,4 L/ha (v 0,04 % koncentraciji pri porabi vode 1000 L/ha ali 40 mL/100 L vode).

 

Tretiranje naj se izvede v večernih urah, ko zračenje rastlinjaka ni potrebno več ur. Ne sme se tretirati tako, da bi lahko prišlo do zanašanja FFS na sadike gojenih rastlin, ki so namenjene prehrani ljudi (sadike sadja, vrtnin in zelišč).

Dovoljeno je največ eno tretiranje v eni rastni dobi. Zaradi načina delovanja je začetno delovanje pripravka počasnejše, vendar dolgotrajnejše. Tretiranje s pripravkom Envidor® SC 240 naj bo izvedeno tako, da sovpada z zgodnjimi razvojnimi stadiji pršic (jajčeca in mlade ličinke). Po navadi se tretira takoj po zaključenem cvetenju. Tretiranje v poletnem obdobju zoper mešano populacijo pršic (jajčeca, ličinke, odrasli osebki) se izvede po potrebi, vendar je učinkovitost pripravka lahko manjša v primerjavi s tretiranjem po cvetenju. Če so potrebna dodatna tretiranja zoper pršice, je treba uporabiti akaricide, ki imajo drugačen način delovanja.

Pripravek Envidor® SC 240 ni fitotoksično, če se ga uporablja v skladu z navodili. Ne sme se ga uporabiti na vrtnicah. Pred uporabo na ostalih okrasnih rastlinah se priporoča, da se na njih opravi preizkus fitotoksičnosti oziroma se je glede tega treba posvetovati z zastopnikom.

O mešanju z drugimi pripravki se posvetujte z našimi svetovalci. Proizvajalec jamči, da navedeno mešanje ne vpliva na delovanje pripravkov.

Pred odmero pripravka vsebino v plastenki dobro pretresemo. Odmerjeno količino pripravka ob stalnem mešanju vlijemo v rezervoar škropilnice, ki je do polovice napolnjen s čisto vodo. Izpraznjeno embalažo do čistega speremo z vodo in vsebino zlijemo v rezervoar. Rezervoar škropilnice dopolnimo z vodo do potrebne količine. Neprestano mešamo dokler raztopina ne postane homogena. Z mešanjem nadaljujemo do porabe škropilne brozge.

Karenca za jabolka in hruške je 14 dni, za jagode je karenca zagotovljena s časom uporabe, za sadike v drevesnicah in okrasne rastline karenca ni potrebna (niso namenjene za uživanje).

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.