Dynali®
Logotip
Nazaj

Dynali®

Dynali® je sistemični fungicid s širokim preventivnim in kurativnim delovanjem za zatiranje oidija vinske trte, črne grozdne gnilobe in rdečega listnega ožiga vinske trte.

Vsebuje: 60 g/L difenokonazol + 30 g/L ciflufenamid
Formulacija: disperzijski koncentrat – DC
Pakiranje: 100 mL

Pripravek je unikatna kombinacija dveh aktivnih snovi s tremi načini delovanja: listno sistemično, translaminarno, parna faza. Difenoconazol zavira biosintezo ergosterolov v celičnih membrabnah; inhibira formiranje haustorijev ter razvoj micelija in nastanek kolonij; ciflufenamid pa poleg tega  inhibira tudi sporulacijo. Dynali® odlikuje odlično preventivno in krajše kurativno delovanje. Ima močno sistemično in translamonarno delovanje in je izredno odporen proti spiranju. Ciflifenamid prinaša tudi delovanje preko parne faze.

Dynali®

Pripravek Dynali® se uporablja kot sistemični fungicid s preventivnim in kurativnim delovanjem na trti za pridelavo vinskega in namiznega grozdja za zatiranje oidija vinske trte (Uncinula necator), črne grozdne gnilobe (Guignardia bidwellii) in rdečega listnega ožiga vinske trte (Pseudopeziza tracheiphila) v odmerku 0,65 L/ha (6,5 mL/100 m2), pri porabi 200–1000 L vode/ha (2–10 L vode na 100 m2).

 

Tretira se v razmiku 10 dni, v času od razvojne faze, ko se tretji list razgrne, pa do najpozneje 21 dni pred obiranjem grozdja (BBCH 13–87).

S pripravkom se lahko na istem zemljišču tretira največ 2-krat v eni rastni dobi. Ker ima sredstvo kurativno delovanje in sta dovoljeni zgolj dve tretiranji v rastni dobi, se za zatiranje oidija vinske trte priporoča, da se sredstvo uporablja le v času, ko obstaja velika nevarnost za okužbe s to boleznijo. Za zatiranje ostalih dve bolezni ni omejitev glede časa uporabe, oziroma se zatirata v skladu s prakso oziroma priporočili strokovnih služb.

Ob pravilni uporabi pripravek ne poškoduje tretiranih rastlin.

Sredstvo lahko mešate z drugimi pripravki za varstvo rastlin, ki imajo dovoljenje za uporabo na zgoraj navedenih gojenih rastlinah. O mešanju z drugimi pripravki se posvetujte z našimi svetovalci na terenu.

 

ANTIREZISTENČNA STRATEGIJA: Aktivna snov difenokonazol pripada skupini DMI, ciflufenamid pa novi skupini fungicidov amidoksimidi. Zaradi možnosti nastanka rezistence na posamezno od navedenih aktivnih snovi se sme pripravek Dynali® in druga sredstva z enakim načinom delovanja uporabiti največ 2-krat v eni rastni sezoni.

Rezervoar škropilnice do 3/4 potrebne količine napolnite s čisto vodo in nato ob stalnem mešanju dodajte odmerjeno količino pripravka ter rezervoar škropilnice dopolnite z vodo. Škropivo morate mešati tudi med tretiranjem.

Karenca za trto je 21 dni.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.