Aliette® flash
Logotip
Nazaj

Aliette® flash

Aliette® flash je sistemični fungicid, ki na površini in v notranjosti rastline povzroči nastanek obrambnega mehanizma in tako varuje rastlino pred okužbami.

Vsebuje: fosetil-Al 80 %
Formulacija: Močljiva zrnca – WG
Pakiranje: 1 kg

Aliette® flash

Aliette® flash uporabljamo na:

a) kumarah, dinjah, lubenicah, bučkah in bučah na prostem in v zaščitenih prostorih za zatiranje plesni bučnic (Pseudoperonospora cubensis) v odmerku 4 kg/ha (40 g/10 L vode na 100 m2). Tretiramo največ  2-krat v eni rastni sezoni, ob porabi vode od 400–1200 L/ha.

b) glavnatem radiču za zatiranje gnilobe koreninskega vratu (Phytophthora spp.):
  • na prostem za tretiranje nadzemnih delov v odmerku 5 kg/ha (50 g/10 L vode na 100 m2), tretiramo  največ 2-krat v eni rastni sezoni, ob porabi vode od 200–300 L/ha;
  • za tretiranje sadik s pomakanjem, pred siljenjem radiča, v odmerku 0,375 kg/100 L vode, tretiramo največ 1-krat v eni rastni sezoni.

Opozorilo: Priporočamo, da pri pomakanju sadik, pred siljenjem radiča sproti pripravite manjšo količino raztopine, zato da je na koncu tretiranja čim manj ostanka raztopine. Z ostankom raztopine ravnamo kot z nevarnim odpadkom. Pripravka Aliette® flash ni dovoljeno uporabljati hkrati foliarno in za tretiranje pred siljenjem.

c) hmelju za zatiranje hmeljne peronospore (Pseudoperonospora humuli):
  • v odmerku 1,5 g pripravka na rastlino za preprečevanje primarne okužbe z zalivanjem po rezi korenike, ko poganjki dosežejo višino 2–20  cm (BBCH 11–15). Zalivamo  največ 1-krat, pri priporočljivi porabi vode
    2 dcl/rastlino;
  • v 0,25 % koncentraciji za preprečevanje primarne okužbe v fazi po napeljavi poganjkov (BBCH 15–30) oziroma v največjem dovoljenem odmerku 2 kg/ha, tretiramo  največ 2-krat  v  7–10 dnevnem razmaku;
  • v 0,25 % koncentraciji za preprečevanje sekundarnih okužb od faze, ko rastline dosežejo 50 % višine žičnice (od BBCH 35 naprej). Odmerek povečujemo glede na razvojno fazo rastlin z upoštevanjem porabe vode (300–400 L za vsak meter višine rastlin). Najvišji dovoljeni odmerek je 6,25 kg/ha. Skupno lahko hmelj tretiramo največ 8-krat v eni rastni sezoni.

d) jablanahhruškah, kutinah in našiju za zatiranje hruševega ožiga (Erwinia amylovora) v odmerku 3,75 kg/ha. Tretiramo  največ 3-krat v eni rastni sezoni v času cvetenja (BBCH 59–71). Če so pogoji za okužbo v času cvetenja ugodni, je priporočljiv razmak med tretiranji 3–4 dni. Prvo tretiranje izvedemo tik preden se odprejo cvetovi.

e) jagodah na prostem in v zaščitenih prostorih za zatiranje usnjate gnilobe jagodnih plodov (Phytophthora cactorum) v odmerku 5 kg/ha. Tretiramo največ 3-krat v eni rastni sezoni, ob porabi vode 300–600 L/ha.

Pri tretiranju je potrebno preprečiti onesnaževanje vodotokov, vodnjakov, jezer in vodnih izvirov tako, da upoštevamo predpise s področja varovanja voda. S pripravkom ne smemo tretirati v območju 15 m tlorisne širine od meje brega voda 1. reda, oziroma 5 m od meje voda 2. reda.

Če uporabljamo Aliette® flash na način in v odmerku oziroma koncentraciji kot je predpisano s temi navodili, ne povzroča poškodb na rastlinah.

Pripravka Aliette® flash ne smemo mešati z insekticidi, ki imajo kislo reakcijo, z bakrenimi in bazičnimi pripravki, z nekaterimi listnimi gnojili na osnovi amoniaka ali ki vsebujejo kovine in z močljivim žveplom v kolikor ima dodan regulator rasti na osnovi titavin sulfat. Pri mešanju upoštevamo naslednje zaporedje dodajanja formulacij: najprej pripravek s SC formulacijo, Aliette® flash = WG, WP, EC, EW. O mešanju z drugimi pripravki se posvetujte z našimi svetovalci. Proizvajalec jamči, da navedeno mešanje ne vpliva na delovanje pripravkov.

Odmerjeno količino pripravka stresemo v rezervoar škropilnice, ki je od polovice do 2/3 potrebne količine napolnjen s čisto vodo. Med stalnim mešanjem napolnimo rezervoar z vodo do potrebne količine. Z mešanjem nadaljujemo do porabe škropilne brozge.

Jabolka, hruške, kutine in nashi 28 dni, hmelj 14 dni, jagode 14 dni, 14 dni pri foliarnem tretiranju in 21 dni pri tretiranju s pomakanjem korenin pred siljenjem radiča, bučnice z užitno in neužitno lupino 3 dni.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.