Affirm®
Logotip
Nazaj

Affirm®

Affirm® je kontaktni in želodčni insekticid z delovanjem na vse razvojne stopnje ličink škodljivcev.

Vsebuje: emamektin benzoat 9,5 g/kg
Formulacija: vodotopna zrnca – SG
Pakiranje: 20 g, 150 g

Affirm® vsebuje aktivno snov emamektin, ki jo pridobivajo iz talnih mikroorganizmov s pomočjo fermentacije. Emamektin ima kontaktno in želodčno delovanje. Po aplikaciji se hitro vsrka v liste, kjer se deponira in tako nudi dolgotrajno zaščito pred grizočimi škodljivci. Deluje na vse mobilne stadije škodljivcev, ki se aktivno prehranjujejo. Škodljivci se po zaužitju takoj prenehajo hraniti in poginejo v obdobju 2–4 dni.

Affirm®

Pripravek Affirm® se uporablja kot kontaktni in želodčni insekticid z delovanjem na vse razvojne stopnje ličink škodljivih žuželk:
– na trti za pridelavo vinskega in namiznega grozdja za zatiranje križnega (Lobesia botrana) in pasastega grozdnega sukača (Eupoecilia ambiguella) v odmerku 1,5 kg/ha (15 g na 100 m2). Tretiranja se izvede po napovedi opazovalno napovedovalne službe oziroma na osnovi opazovanj s priporočenimi metodami za spremljanje škodljivcev. Sredstvo se sme v istem vinogradu uporabiti največ tri krat v eni rastni dobi.
– na zelju, brokoliju in cvetači na prostem za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis) in drugih gosenic v odmerku 1,5 kg/ha (15 g na 100 m2). Tretira se od fenološke faze začetka oblikovanja glavic do 3 dni pred pobiranjem pridelka (BBCH 41–49). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice in še preden se te zarijejo v glavice. Tretiranje se po potrebi ponavlja v tedenskih razmakih. Sredstvo se sme na istem zemljišču uporabiti največ tri krat v eni rastni dobi.
– na artičoki na prostem in v rastlinjakih za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis) in drugih gosenic metuljev v odmerku 1,5 kg/ha (15 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi od razvoja glavic do 3 dni pred pobiranjem (BBCH 41–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice in še preden se te zarijejo v glavice.
– na stročjem fižolu na prostem za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis) in drugih gosenic metuljev v odmerku 1,5 kg/ha (15 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi razvoja strokov (BBCH 71–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice in še preden se te zarijejo v stroke.
– na melonah in lubenicah na prostem in v rastlinjakih za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis) in drugih gosenic metuljev v odmerku 2 kg/ha (20 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi od pojava prvih pravih listov do 3 dni pred pobiranjem (BBCH 11–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice in še preden se te zarijejo v plodove.
– na bučkah in kumarah v rastlinjakih za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis) in drugih gosenic metuljev v odmerku 2 kg/ha (20 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi od pojava prvih pravih listov do 3 dni pred pobiranjem (BBCH 11–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice in še preden se te zarijejo v plodove.
– na papriki, paradižniku, jajčevcih in paradižniku češnjevcu na prostem in v rastlinjakih za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis), koruzne vešče (Ostrinia nubilalis) in drugih gosenic metuljev v odmerku 2 kg/ha (20 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi od pojava prvih pravih listov do 3 dni pred pobiranjem (BBCH 11–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice in še preden se te zarijejo v plodove.
– na solati za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis), koruzne vešče (Ostrinia nubilalis) in drugih gosenic metuljev v odmerku 1,5 kg/ha (15 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi od pojava prvih pravih listov do 3 dni pred pobiranjem (BBCH 11–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice.
– na jagodah na prostem in v rastlinjakih za zatiranje sovk (Heliothis armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera littoralis) in drugih grizočih gosenic metuljev v odmerku 2 kg/ha (20 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi, s 7 dnevnimi presledki, v fenološki fazi od pojava prvih pravih listov do pred pobiranjem (BBCH 11–89). Prvo tretiranje se izvede takoj, ko se izležejo prve gosenice.
– na breskvah za zatiranje breskovega molja (Anarsia lineatella) in breskovega zavijača
(Grapholita molesta) v odmerku 3–4 kg/ha (30–40 g na 100 m2), v času med odlaganjem in začetkom izleganja jajčec, največ dva krat v eni rastni dobi, s 10–14 dnevnimi presledki, pred izleganjem gosenic v fenološki fazi od oblikovanja ploda do 7 dni pred obiranjem (BBCH 71–89). Tretiranja se izvede na osnovi pozitivne napovedi opazovalno napovedovalne službe oziroma na osnovi opazovanj s priznanimi metodami za spremljanje škodljivca.
– na paradižniku na prostem in v rastlinjakih za zatiranje paradižnikovega molja (Tuta absoluta) v odmerku 1,5 kg/ha (15 g na 100 m2), največ tri krat v eni rastni dobi s tedenskimi presledki, v fenološki fazi od pojava prvih pravih listov do 3 dni pred obiranjem (BBCH 11–89). Prvič se tretira, ob pojavu rovov v listih paradižnika oziroma v času naraščajočega in povečanega ulova metuljčkov na feromonske pasti.
– na jablanah za zatiranje jabolčnega zavijača (Cydia pomonella) v odmerku 1 kg/ha na 1 m višine krošnje, pri čemer najvišji odmerek pripravka ne sme preseči 4 kg/ha. Na jablanah sta dovoljeni največ dve tretiranji v rastni sezoni v intervalu, ki ne sme biti krajši od 10 dni. Tretira se med odlaganjem jajčec oziroma najpozneje ob pojavu prvih gosenic. Uporaba na jablanah je dovoljena od začetka razvoja plodov do zorenja plodov (BBCH 71–85) od upoštevanju karence.

Zaradi izboljšanja pokrovnosti, predvsem na rastlinah z izrazito voščeno oblogo (križnice) in pri plodovih z gladko površino (paradižnik, jajčevec), se do da močilo. Močila z lepilnimi lastnostmi niso primerne, ker zmanjšujejo prodiranje sredstva v listje in plodove.

Sredstvo je nevarno za čebele. Zaradi zaščite čebel in drugih žuželk opraševalcev ne tretirati rastlin med cvetenjem. Ne tretirati v času paše čebel. Pri tretiranju je potrebno preprečiti onesnaženje vodotokov, vodnjakov, jezer in izvirov tako, da se upošteva predpise s področja varstva voda. S sredstvom se ne sme pri tretiranju vrtnin (razen paradižnika), jagod in vinske trte tretirati v območju 15 m tlorisne širine od meje brega voda 1. in 2. reda. S sredstvom se ne sme pri tretiranju paradižnika tretirati v območju 20 m tlorisne širine od meje brega voda 1. in 2. reda. S sredstvom se ne sme pri tretiranju breskev tretirati v območju 50 m tlorisne širine od meje brega voda 1. in 2. reda. S sredstvom se pri uporabi na jablanah ne sme tretirati v območju 50 m tlorisne širine od meje brega voda 1. in 2. reda

Če pripravek uporabljate v skladu s temi navodili, ne bo poškodoval tretiranih gojenih rastlin.

Sredstvo lahko mešate z drugih pripravki za varstvo rastlin, ki imajo dovoljene za uporabo na navedenih gojenih rastlinah, razen s pripravki, ki vsebujejo močilo z lepljivo komponento (sticker). O mešanju z drugimi pripravki se posvetujte z našimi svetovalci na terenu.

Rezervoar škropilnice napolnite do 1/2 potrebne količine s čisto vodo, vključite mešalo in dodajte natančno izračunano količino sredstva. Med stalnim mešanjem dolijte še preostalo količino vode. Mešalo mora biti vključeno tudi ves čas tretiranja. Pripravite samo toliko škropilne brozge, kot je potrebujete, da vam ne bo ostajala.

Artičoke in jagode 1 dan; stročji fižol, brokoli, zelje, cvetača, kumare, bučke, solata,
melona, lubenice, paprika, paradižnik, paradižnik češnjevec in jajčevci 3 dni; trta za pridelavo vinskega in namiznega grozdja, ter breskve in jablane 7 dni.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.