Insekti v žitnem zrnju
Logotip
30.06.2023
Nazaj

Insekti v žitnem zrnju

Vlaga in škodljivci predstavljajo glavni vzrok za izgube uskladiščenih žit.

Elementi preprečevanja pojava in množenja škodljivcev v žitih med skladiščenjem, ki so ključ do uspešnega dolgoročnega skladiščenja, so higiena, ustrezno varstvo in nadzor, kar pa so težavna in odgovorna opravila.

Na kakovost skladiščenih žit in izgubo spravljenega pridelka, poleg previsoke vlage, najbolj vplivajo škodljivci. Na žalost jih pogosto odkrijemo šele, ko žito vzamemo iz silosa. Takrat je škoda že storjena in možnosti nadzora je malo. Škodljivci, s tem mislimo predvsem na insekte, objedajo in grizejo zrnje ter s tem zmanjšujejo maso zrnja. Poleg tega pa insekti, zaradi posledice presnove, dvigujejo toploto in vlago v zrnju in s tem ustvarjajo ugodne pogoje za razvoj gliv in bakterij. Pri skladiščenju žit je zelo pomembna preventiva. To pomeni, da so skladišča pred polnjenjem z žiti čista in suha. Uporabimo lahko tudi ustrezen insekticid, s katerim tretiramo stene skladišča, da uničimo insekte tudi v težje dostopnih delih skladišč (špranje, razpoke). Žito mora imeti pred skladiščenjem vlago pod 13 %.

Za uspešno varstvo žit pred in med skladiščenjem priporočamo uporabo insekticida K-Obiol® EC 250.
Pripravek K-Obiol® EC 250 učinkuje na riževega žužka, zobatega žitnika, mokarja, žitnega kutarja, koruznega molja, močne vešče, krhljevega molja, velikega mokarja, žitnika, tobakarja in ostale.

Odmerek: 10–20 mL pripravka K-Obiol® EC 250 na 1 L vode za 1 t zrnja. Najnižji odmerek deluje približno 6 mesecev, najvišji pa od 9 do 12 mesecev.
Karenca za žita je zagotovljena s časom uporabe.

Pakiranje: 250 mL

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.