Insekti v žitnem zrnju
Logotip
28.06.2023
Nazaj

Insekti v žitnem zrnju

Vlaga in škodljivci predstavljajo glavni vzrok za izgube uskladiščenih žit. Škodljivci, s tem mislimo predvsem na insekte, objedajo in grizejo zrnje ter s tem zmanjšujejo maso zrnja. Poleg tega pa insekti, zaradi posledice presnove, dvigujejo toploto in vlago v zrnju in s tem ustvarjajo ugodne pogoje za razvoj gliv in bakterij.

Pri skladiščenju žit je zelo pomembna preventiva. To pomeni, da so skladišča pred polnjenjem z žiti čista in suha. Žito mora imeti pred skladiščenjem vlago pod 13 %.
Uporabimo lahko tudi ustrezen insekticid, s katerim tretiramo stene skladišča, da uničimo insekte tudi v težje dostopnih delih skladišč (špranje, razpoke).

Priporočamo uporabo insekticida K-Obiol® EC 250 za tretiranje žit pred skladiščenjem. Pripravek K-Obiol® EC 250 učinkuje na riževega žužka, zobatega žitnika,  mokarja, žitnega kutarja, koruznega molja,  močne vešče, krhljevega molja,  velikega mokarja, žitnika,  tobakarja  in ostale.

Odmerek: 10 do 20 mL pripravka K-Obiol® EC 250 na 1 L vode za 1 tono zrnja. Najnižji odmerek deluje 6 mesecev, najvišji pa od 9 do 12 mesecev.

Karenca za žita je zagotovljena s časom uporabe.

Pakiranje: 250 mL in 1 L

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.