Herbicidi v žitih (Hussar in Sekator)
Logotip
02.04.2023
Nazaj

Herbicidi v žitih (Hussar in Sekator)

Po spomladanskem dognojevanju žit in dnevih dežja, ki smo ga vsi komaj čakali, sledi zatiranje plevelov.

Zatiranje plevelov je pomemben ukrep, saj ti predstavljajo konkurenco žitu za svetlobo, hrano, vodo ter  življenjski prostor. Pleveli so lahko gostitelji škodljivcev in bolezni, ki se potem prenesejo na gojeno kulturo. Če plevelov v žitih ne zatremo pravočasno, in pustimo da ti semenijo ter se razrastejo po rastlini, imamo lahko ob spravilu pridelka tudi višjo vlago in primesi. V primeru, da žita prodajamo, to pomeni zavrnitev pridelka in večje stroške sušenja.

Spomladanska kontrola njiv naj temelji na preprosti klasifikaciji – širokolistni in ozkolistni (travnati) pleveli. Ozkolistni pleveli (srakoperec, njivski lisičji rep, stoklase …) so lahko, poleg tega da vplivajo na pridelek, tudi prenašalci bolezni, ki so toksične tako za živali kot ljudi. So težji za zatiranje in  pomembno je, da spremljamo razvojne faze – škropljenje je potrebno opraviti preden se plevel razraste. Herbicidu je potrebno dodati tudi močilo za boljši oprijem.

Navadni srakoperec (Apera spica-venti)
Navadni srakoperec (Apera spica-venti)

 

Nekateri širokolistni pleveli pa se vzpenjajo po žitih, kar pomeni slabšo rast, posledično nižji pridelek in težje spravilo. Lahko pride do poleganja, kasnejšega zorenja, težav ob spravilu …

Njivski slak (Convolvulus arvensis)
Njivski slak (Convolvulus arvensis)

Varstvo pred pleveli v žitih

V kolikor imamo v posevkih žit prisotne tako ozkolistne kot širokolistne plevele uporabimo pripravek Hussar® OD, ki ima najširši spekter delovanja na plevele. Pripravku je priporočljivo dodati močilo.

V kolikor je večina plevelov na njivi širokolistnih je primeren herbicid Sekator®, ki deluje večinoma na širokolistne in na nekatere ozkolistne plevele.

Oba pripravka uporabimo po vzniku plevelov z optimalnim časom, od sredine do konca razraščanja žit. Pleveli naj bodo v času tretiranja v fazi aktivne rasti. Herbicida se lahko mešata s fungicidi, rastnimi regulatorji in foliarnimi gnojili.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.