Cvetna monilija
Logotip
31.03.2021
Nazaj

Cvetna monilija

Vremenoslovci v naslednjih dneh napovedujejo obdobje nestanovitnega vremena s plohami. Ravno v tem obdobju pa cvetijo koščičaste sadne vrste, ki so zelo občutljive za okužbe z monilijami. Ker je cvetenje zaradi dežja in nižjih temperatur daljše, ima gliva več možnosti za okužbo.

Cvetna monilija (Monilinia laxa) je gliva, ki okužuje sadna drevesa v času cvetenja in je zelo nevarna bolezen. Pojavlja se predvsem na koščičarjih (slive, breskve, nektarine, marelice, češnje …) vendar tudi na kutini, jablani in hruški. Poleg cvetne monilije se lahko pojavijo tudi sorodne vrste kot sta:

  • navadna sadna gniloba (Monilinia fructigena), ki se pojavlja predvsem na pečkarjih in
  • plodova monilija (Monilinia fructicola), ki se pa pojavlja predvsem na koščičarjih.

Razvoj bolezni

Cvetna monilija je gliva, ki prodre skozi odprt cvet v vejico, skozi njo pa potem naprej okuži ostale cvetove, ki se kasneje skupaj z vejico posušijo. V fazi polnega cvetenja so cvetovi najbolj občutljivi na okužbo. V letih, ko je v času cvetenja vlažno in deževno vreme, je ta bolezen posebej nevarna, saj lahko v veliki meri uniči cvetove in rodne vejice in s tem posledično zmanjša pridelek. V zahtevnih letih je bilo ponekod uničenih več kot 70 % cvetov in rodnih vejic. Posledice so vidne tudi v naslednjih letih, saj je na račun pretekle okužbe lahko rodnost manjša.

V primeru nepravilnega zatiranja in ponavljajočih okužb tako drevo tudi kmalu odmre.

Plodovi koščičarjev so lahko dovzetni za okužbo v vseh fazah razvoja, tudi po obiranju, med skladiščenjem ali celo na prodajni policah. Na plodovih, običajno na mestu rane, nastanejo najprej majhne, okrogle ali ovalne rjave pege, ki se širijo v koncentričnih krogih. Rane pogostokrat povzročajo insekti. V njih se oblikuje micelij, plodovi začnejo hitro izgubljati vodo in se sčasoma pretvorijo v mumije. Mumificirani plodovi (ali na tleh ali drevesu) tako služijo kot vir okužb za naslednje leto. Mumije lahko nove konidije ustvarjajo tudi do tri leta.

Varstvo pred cvetno monilijo

Za učinkovito varstvo priporočamo izrezovanje in uničevanje okuženih poganjkov ter mumij, da zmanjšamo infekcijski potencial. Poleg tega pa je potrebno tudi varstvo s fungicidi. V času cvetenja, odvisno od padavin, priporočamo uporabo pripravka Teldor® SC 500 ali Luna® Experience ali biološkega pripravka Serenade® ASO. V kolikor je napovedan dež, je prvo škropljenje potrebno opraviti pred napovedanimi padavinami.

Pakiranje: 

  • Teldor® SC 500: 10 mL
  • Luna® Experience: 4 mL, 40 mL in 100 mL​
  • Serenade® Aso: 1 L

Priporočamo tudi pravočasno zatiranje škodljivcev, saj s tem zmanjšamo poškodbe plodov in posledično dovzetnost za okužbo.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.