Črna pegavost vinske trte
Logotip
22.04.2021
Nazaj

Črna pegavost vinske trte

Črna pegavost je bolezen, ki se v vinogradih redno pojavlja. Gre za bolezen, ki se iz leta v leto stopnjuje in ohranja v vinogradu. Posledice okužbe so zakrnelost in propadanje mladik, kar vodi v zmanjšanje rodnega nastavka in slabenje trte.

Na črno pegavost so občutljive manj bujne sorte kot so traminec, laški rizling, rizvanec, sivi pinot …

Gliva okužuje vse zelene dele vinske trte. Največ škode pa povzroča na mladikah, ki so dolge od 3 do 10 cm. Bolezen se izrazi kot črne pegice na mladikah, ki se po dolžini med seboj združujejo. Ko se mladike debelijo, okuženo tkivo razpoka v obliki podolgovatih temnih ran. Na mestu poškodbe se lahko v primeru močnejših okužb tudi lomijo. Gliva se lahko ohrani na enoletnem lesu ali pod skorjo večletnega lesa ter okužuje tudi druge dele vinske trte. So pa okužbe mladik in rodnega lesa najpomembnejše.

Varstvo pred črno pegavostjo vinske trte

Preventivni ukrep je izbira zdravega sadilnega materiala. V vinogradih, kjer je bolezen že prisotna, je potrebno rastlinske ostanke po rezi odstraniti iz vinograda in jih sežgati. V okuženih vinogradih je bolezen zelo težko izkoreniniti, saj micelij glive prodre globoko v les in se tam ohranja. Pojav bolezni lahko omilimo z uporabo kontaktnega fungicida Polyram® DF. Priporočamo, da s Polyram® DF prvič škropite, ko so poganjki dolgi od 1 do 2 cm ter škropljenje ponovite čez 7 do 10 dni, ko poganjki dosežejo velikost 6 do 10 cm.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.