Brez plevelov v krompirju
Logotip
31.03.2021
Nazaj

Brez plevelov v krompirju

Krompir bo kmalu posajen, ponekod je že in že kali, prav tako pa kalijo tudi pleveli.

Pleveli s krompirjem tekmujejo za svetlobo, hrano, vodo in življenjski prostor, vplivajo pa tudi na zmanjšanje pridelka in kakovost gomoljev. Pleveli lahko delujejo kot »most« za prenos bolezni in škodljivcev. V primeru, da imamo večjo belo metliko, ki je nismo pravočasno zatirali, lahko ta ovira aplikacijo fungicidov pri varstvu krompirja. Pleveli vplivajo na spravilo, saj je v primeru, da so ti večji le-to težje, več je tudi mehanskih poškodb gomoljev. Kritično obdobje zatiranja plevelov je 4–6 tednov po saditvi.

V nasadih krompirja se navadno pojavljajo enoletni širokolistni pleveli in semenske trave (dresni, plezajoča lakota (smolenec), kamilice, ščiri, metlike, lobode, prosaste trave) večkrat pa tudi trajni pleveli kot sta njivski slak in osat ali plazeča pirnica.

 

Varstvo pred pleveli v krompirju

Pri nas se večinoma uporabljajo talni herbicidi pred vznikom krompirja. Pripravek Sencor® SC 600 uporabimo, če so v nasadu prisotni večinoma širokolistni pleveli. Prednost pripravka Sencor® SC 600 je tudi v tem, da se ga lahko uporabi tudi po vzniku krompirja. Odmerek pred vznikom 0,75 L/ha, po vzniku 0,15 L/ha (ob naknadnem vzniku se odmerek ponovi). Pred tretiranjem je potrebno preveriti ali je sorta občutljiva na metribuzin.

V kolikor so v nasadu krompirja prisotni tako širokolistni (med njimi tudi smolenec) kot ozkolistni pleveli, priporočamo uporabo herbicida Plateen®. Tretiramo po sajenju pred vznikom krompirja v odmerku 2–2,5 kg/ha (20–25 g/100 m2).

Oba herbicida delujeta preko listov in preko korenin ter za svoje delovanje potrebujeta talno vlago.

Najboljše delovanje dosežemo, če škropimo pred vznikom ob zadostni talni vlagi in po zadnjem osipavanju grebenov. Grebeni naj bodo dobro sesedeni in ne prestrmi, saj se nam lahko zgodi, da se ob močnejšem deževju spere herbicidni sloj na dno grebena, zaradi česar lahko pride do naknadnega vznika plevelov.

Pakiranje:

  • Plateen® WG 41,5: 100 g, 1 kg
  • Sencor® SC 600: 40 mL, 100 mL, 1 L

 

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.