Ameriški škržatek
Logotip
29.06.2021
Nazaj

Ameriški škržatek

Ameriški škržatek je prenašalec bolezni zlata trsna rumenica. Povzroča in prenaša jo s pomočjo fitoplazme Grapevine Flavescence dorée.

Ameriški škržatek prezimi v obliki jajčeca na dveletnem ali triletnem lesu. Ponavadi se sredi maja izležejo ličinke in se takoj preselijo na mlade liste. Zlato trsno rumenico pa prenašajo predvsem odrasli škržatki. Izležejo se v začetku julija. Največ okužb povzročijo v avgustu, možnost novih okužb pa je vse do oktobra. Odrasli škržatek prenaša okuženo fitoplazmo s tem, ko sesa rastlinske sokove in leta iz lista na list. Posledica je izredno hitro širjenje bolezni. Prve znake okužb lahko opazimo v začetku julija. Pri belih sortah listje rumeni, pri rdečih pa zelena barva prezgodaj prehaja v rdečo. Listje se viha, poganjki pa so mlahavi in povešeni. Znaki okužbe se kažejo tudi na grozdju, ki se močno osipajo, jagode venejo, se sušijo in odpadejo. Okuženi trsi spomladi neenakomerno in pozneje odganjajo.

Varstvo pred ameriških škržatkom

Priporočljivo je spremljati pojav in številčnost ameriškega škržatka v vinogradih. Prisotnost ameriškega škržatka v začetnih razvojnih fazah lahko ugotovimo s pregledovanjem spodnje strani listov ter s postavitvijo rumenih lepljivih plošč konec junija. Prag škodljivosti predstavljajo 4 ulovljeni škržati na teden. Poleg odstranjevanja okuženih trt je zatiranje ameriškega škržatka obvezen in nujen ukrep, da se prepreči širjenje te nevarne karantenske bolezni in s tem veliko gospodarsko škodo v vinogradništvu. Zatiranje se opravi šele takrat, ko je trta odcvetela. Pred škropljenjem je potrebno pokositi cvetočo podrast, škropljenje pa opraviti v času nočnem ali večernem času oz. takrat, ko so čebele v panju. Natančen datum zatiranja za posamezna območja napove Javna služba zdravstvenega varstva rastlin. Pomembno je, da z zatiranjem začnemo dovolj zgodaj, ko v vinogradih prevladujejo ličinke zgodnjih razvojnih stadijev. To pomeni, da je učinkovitost insekticidov bistveno višja še pred pojavom odraslih škržatkov. Za učinkovito varstvo priporočamo za prvo tretiranje uporabo sistemičnega insekticida Sivanto® prime, enkrat v rastni dobi na istem zemljišču. Lahko pa uporabimo tudi kontaktni insekticid Decis® 2,5 EC, enkrat v rastni dobi.

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.

s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse spodnje namene.